AGREST

Agrest zwyczajny należy do rodziny skalnicowatych (Saxifragaceae). Jest jedną z najmłodszych u nas roślin uprawnych, ale zyskał dużą popularność i występuje w ponad 50 gatunkach, uprawianych w ogrodach, jako agrest wczesny, średniowczesny, średniopóźny i późny, gładki, szczeciniasty w różnych kolorach i wielkościach. Rozmnaża się za pomocą odkładów, sadzonek dzielnych i zdrewniałych, jak również przez podział krzewów.

Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce mogą być kandyzowane lub przerabiane na kompoty, konfitury, dżemy, marmolady i nadzienia do cukierków. Dojrzałe spożywane są na surowo, zamrażane, przerabiane na powidła, soki i dobre wina. Agrest niedojrzały zawiera sporo pektyn i nadaje się świetnie na galaretki lub na dodatek galaretujący do owoców, które pektyn nie zawierają lub mają za mało, na przykład truskawki.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE. Moczopędne, oczyszczające, pobudzające apetyt, przeczyszczające, remi- neralizujące, trawienne, zmniejszające przekrwienie wątrobowe, wzmagające ruch robaczkowy jelit, żółciopędne, przeciwbólowe, rozwalniające, odchudzające.

WSKAZANIA LECZNICZE. Artretyzm, gościec, reumatyzm, brak łaknienia, demineralizacja, dolegliwości gorączkowe, nadmierne ukrwienie, przewlekłe schorzenia wątrobowe, zapalenie przewodu pokarmowego, zapalenie przewodu moczowego, zaparcia, otyłość, niedokrwistość, choroby skórne, dolegliwości płucne, stany zapalne jamy ustnej i gardła.

SPOSÓB UŻYCIA. Sok. Popijać 100 do 300 g dziennie w 2 lub 3 porcjach z domieszką wody lub bez wody. Owoc agrestu nastawiony na sok surowy należy trzymać z dala od światła słonecznego, najlepiej w miejscu ciemnym.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>