BURAK CZERWONY

Znany w Polsce od wieków. Obok kapusty i marchwi jest najczęściej stosowany w kuchni. W krajach śródziemnomorskich zaczęto spożywać korzenie buraka dzikiego już 800 lat p.n.e, W Babilonii stosowano liście buraków jako ziele lecznicze. Z czasem wyhodowano podgatunki: burak korzeniowy i burak liściowy czyli boćwina. Z korzeniowego powstały trzy najważniejsze odmiany: cukrowy, sławny od czasów Napoleona, kiedy zaczął rywalizować z trzciną cukrową oraz pastewny i ćwikłowy.

Burak pobudza apetyt, jest odświeżający i łatwostrawny. W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemię, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, gruźlicę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby. Utarty burak gotowany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła, poprawia pracę wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs.

Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jest zasadotwórczy. Działanie odkwaszające buraka na organizm jest niezależne od tego, w jaki spożywamy go formie. Nawet na słodko zachowuje te właściwości. Ma dużą wartość biologiczną ze względu na zawartość biopierwiastków promieniotwórczych (rubid i cynk).

Buraki spożywa się gotowane, ale najlepiej jeść je na surowo, utarte i jako dodatek do surówek np. z jabłkami. Sok. Popijać dziennie jedną szklankę z utartego buraka lub sok z ćwikły.

Kawa higieniczna z buraków. Rozdrobnione buraki suszy się i przypala w piecu. Otrzymany produkt miele się w młynku elektrycznym. Tak otrzymany proszek jest lepszy w miarę odpowiedniego przechowywania.

Leczniczo działa barszcz kiszony z dodatkiem soku cytrynowego. Boćwina czyli burak liściowy nie tworzy korzenia spichrzowego. W dawnej Polsce była bardzo ceniona. Boćwinę gotujemy w dużej ilości wody, którą odlewamy, aby pozbyć się kwasu szczawiowego. Przepisy sporządzania boćwiny znajdziemy w książkach kucharskich. W celu uzupełnienia ubytku wapnia zaleca się dodać kawałek sera lub szklankę mleka.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>