CHRZAN

Stosowany już w starożytności np. w Egipcie. W Polsce występuje w stanie dzikim i jako roślina ogrodowa. Jada się głównie korzenie: surowe, utarte, suszone i konserwowane, a liści używa się jako przypraw do solonych i konserwowanych warzyw.

Olejki eteryczne zawarte w chrzanie działają jak antybiotyk. Ma właściwości roślin promieniujących. Chrzan dziki jest za ostry w smaku. W zastosowaniach kuchennych lepszy jest chrzan z upraw ogrodowych, natomiast w lecznictwie ze stanu naturalnego. Chrzan gotowany ma niewielką wartość odżywczą, a trawiennej i leczniczej prawie żadnej.

Najsmaczniejszy jest chrzan jednoroczny, biały w przekroju. Chrzan zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. We Francji miesza się tarty chrzan ze słodką śmietaną z dodatkiem łyżki cukru. Często przyprawia się gotowane pokrojone w plasterki czerwone buraki z chrzanem z dodatkiem octu jabłkowego i łyżki cukru (ćwikła). Można też dodać łyżkę dżemu ze śliwek. Otrzymamy przyprawę do mięsa o bardzo dobrym działaniu trawiennym i odkwaszającym.

Na użytek wewnętrzny. Anemia, artretyzm (miejsca zaatakowane artretyzmem okładać na kilka minut do pół godziny warstwą świeżo utartego chrzanu, przyłożyć ceratkę. Okiad trzymać aż pojawi się silne zaczerwienienie, ale nie bąble. Okład powtórzyć gdy zniknie zaczerwienienie. Jednocześnie poprawić pracę nerek stosując Urogran, Reumogran, Urosan, Reumosan, Fitolizynę, czarnuszkę, skrzyp, seler, kalafior, pietruszkę itp.). Stosowanie chrzanu jest wskazane przy astmie, atonii w trawieniu (nieżyty z niedoborem kwasu solnego), braku apetytu, wskazaniem jest bronchit chroniczny (zapalenie oskrzeli), gościec, gruźlica, niedobory witaminy C i alkaliów, paraliż, przerost układu chłonnego, stan limfatyczny, puchlina wodna, reumatyzm, skroluloza, upływy białe, schorzenia wątrobowe, stany zapalne nerek, kamica nerkowa, stany zapalne korzonków nerwowych.

Stosowanie chrzanu powinno być ostrożnie dawkowane przy zapaleniach przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Należy też pamiętać o niezgodności chrzanu z węglanami pierwiastków alkaicznych, z chlorkiem rtęci, z naparem z kory chinowej. Na użytek zewnętrzny. Bóle mięśniowe w plecach i w pasie, przeziębienia, rany ropiejące, wrzody, zapalenie korzonków nerwowych, zapalenie uszu, piegi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>