napój z aloesu

CYTRYNA

Cytryna występująca w licznych odmianach różniących się wielkością i kształtem owocu uchodziła w starożytnej Grecji i Rzymie za symbol zdrowia. Należy do owoców cytrusowych mających sławę bogatych w witaminy. Sok i miąższ z jednej stugramowej cytryny zawiera 70 g wit. C, a więc tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka.

Nie jest powszechniej znany fakt, że owoce cytrusowe zrywane w stanie niedojrzałym już nie dojrzewają. Wówczas – podobnie jak owoce przejrzałe – są kwaśne i rugują z organizmu biopierwiastki alkaiczne o ogromnym znaczeniu dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności wapnia (Ca).

Cytryny, które są spryskiwane różnymi środkami chemicznymi, a podczas zrywania przechodzą z rąk do rąk – powinny być dokładnie myte, najlepiej ciepłą wodą. Mycie, a nawet parzenie wrzątkiem jest konieczne również dlatego, że hurtownicy, aby nadać owocom kolor złocistożółty, gazują je etylenem bądź acetylenem. Takie cytryny są podatne na psucie, więc owijane są przez producentów w bibułkę nasączoną dwufenylem, co nie dopuszcza do pleśnienia. Po usunięciu bibułki szybko ulatnia się nieprzyjemny zapach dwufenylu.

Cytryna słusznie cieszy się opinią owocu bardzo zdrowego. Zanim szerzej i w szczegółach przedstawimy jej zalety – podajmy w kilku punktach najważniejsze właściwości cytryny, stanowiące o jej znaczeniu jako środka odżywczego i leczniczego.

– 1. Sok cytrynowy z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych, co ma znaczenie profilaktyczne dla ludzi skłonnych do zawałów serca.

– 2. Cytryna zawiera witaminę P (C2), która chroni witaminę C (kwas askorbinowy) przed zbyt szybkim utlenianiem, a więc jej działanie oddala symptomy szkorbutu, któremu sama witamina C nie jest w stanie zapobiec ani go usunąć.

– 3. Witamina C2 (P) sprzyja działaniu adrenaliny, która znacznie podnosi wytrzymałość naczyń włosowatych (krwionośnych) i przepuszczalność jonów wodorowych. Gdy w organizmie występuje niedobór witaminy P, to wit. C, która normalnie jest przyswajana przez człowieka dopiero na końcu jelita grubego nie spełnia swej roli i wówczas powstaje nieżyt, a po pewnym czasie wrzody, wreszcie nowotwór końcowej części jelita grubego.

– 4. Cytryny, podobnie jak czosnek, marchew, kapusta biała, posiada zalety bardzo cenione w medycynie naturalnej. Wskazana dla ludzi starszych jako środek uśmierzający bóle. Zalecam stosowanie nie tylko soku (kwas askorbinowy otrzymywany z pulpy cytrynowej), ale również i skórki białej.

– 5. Cytryna zawiera bardzo dużą ilość składników biochemicznych z przewagą składników alkalicznych (zasadowych) i może z tego powodu być stosowana pod różnymi postaciami. Cytryna jest w ustach kwaśna, natomiast w żołądku zasadowa. 100 g soku z cytryny zawiera 6 g kwasu askorbinowego.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>