CZEREŚNIA

Czereśnia należy do rodziny różowatych (Rosaceae), charakteryzującej się obecnością garbników działających ściągająco i koagulujących białko oraz wielofenolowych prekursorów katechiny, leukoantycyjanów, ponadto trójter- penów i fławonoidów. Różowate zawierają również glikozydy fenolowe, między innymi fiorydzynę i sorbit. Do rodziny różowatych należą: brzoskwinie, gruszka, jabłko, malina, morela, poziomka, róża, śliwka, truskawka, pięciornik, rzepak pospolity, migdał, jarzębina.

Surowcem leczniczym są owoce, szypułki i guma czereśniowa. Czereśnie są zasadotwórcze. Zawierają m.in. łatwo przyswajalną przez cukrzyków lewulozę. 100 g czereśni daje tylko 60 kalorii.

Czereśni nie należy popijać wodą, gdyż mogą wywołać rozwolnienie. Nie należy jadać czereśni przed posiłkiem mięsnym, gdyż utrudniają jego trawienie. Antyinfekcyjne, antyartretyczne, antyreumatyczne, antytoksyczne, moczopędne, odświeżające, odtruwające, pobudzające wzrost cebulek włosowych, odmładzające tkanki, powiększające naturalne reakcje obronne organizmu, przeczyszczające, silnie oczyszczające, remineralizujące, regulujące pracę wątroby i żołądka, rozwalniające, upiększające skórę i cerę, uspokajające, usprawniające pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego.

Artretyzm (opuchlizna rąk, zniekształcenie stawów), cukrzyca, deminera- lizacja organizmu, dolegliwości pęcherza moczowego, gościec, dolegliwości serca, kamienie moczowe, kamienie żółciowe, nadfermentacja jelitowa, nadmierne wypełnienie naczyń krwią, miażdżyca (stwardnienie tętnic), otyłość, opóźnienie wzrostu, przewlekłe schorzenia wątroby, reumatyzm, zaparcia, stałe uczucie zmęczenia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>