Jarzębina i jałowiec

Jarzębina. Działa moczopędnie i ściągająco, ale ze względu na zawartość witamin jest również cennym artykułem spożywczym. Bez obawy przedawkowania jadamy ten owoc przy hemoroidach i innych stanach zapalnych na trasie przewodu pokarmowego. Owoc jarzębiny zawiera: soli mineralnych 3,40 g, prowit. A – 12,3 mg, C – 490,0 mg. Wino z owocu jarzębiny (owoc pól na pół z jakimś słodkim gatunkiem jabłek, kilo obydwu owoców, kilo cukru i 6 litrów wody przegotowanej zimnej) działa moczopędnie i łagodnie rozwalnia. Jarzębiak domowy nastawia się na owocu dobrze przemarzniętym (można to zrobić w zamrażalniku lodówki), zalewając owoc spirytusem na dwa trzy palce wyżej, odstawia się w ciemne miejsce na dwa tygodnie, zlewa i ponownie zalewa zwykłą wódką 40-proc. na następne dwa tygodnie, po czym obie nalewki zlewa się razem, słodzi łyżką cukru na litr wódki i dobiera się wodą do uzyskania mocy 40-45 proc. W umiarkowanych dawkach, np. pół kieliszka dziennie, działa leczniczo.

Jałowiec. Znakomity dodatek do kapusty dla osób, którym trudno ją trawić: dodaje się łyżeczkę na osobę na 10 minut przed końcem gotowania, zanim doda się kminek i majeranek. Żucie pojedynczych jagód (przedawkowania można się nie obawiać) kilkanaście sztuk kilka razy dziennie jest skuteczne przy cuchnącym oddechu, zgadze, artretyzmie, reumatyzmie i nieżytach dróg moczowych. Ptactwo tuczone jałowcem na miesiąc przed zabiciem daje lepsze mięso, smakiem zbliżone do dziczyzny. Zresztą w jakiejkolwiek formie drób się podaje – do sosu trochę jagód dorzucić należy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>