Kapusta cz. II

Sok z kapusty nie jest przyjemny w smaku, toteż zaleca się go pić z dodatkiem soku z marchwi, a w przypadkach różnych typów kamicy nerkowej soku z sałaty głowiastej, kapusty włoskiej bądź różowej, buraka cukrowego, szparagu, ogórka, dyni, młodej kukurydzy, pomidorów, natki pietruszki, papryki, kalafiora, cebuli. Ma to zasadnicze znaczenie, gdy organizm kumuluje aminokwas cysteinowy tworzący kamicę cysteinową.

– Afonia. Sok z kapusty z małym dodatkiem miodu do spożywania i do płukania. Spożywać surówkę z kapusty z burakiem czerwonym.

– Alkoholizm (środki odwykowe). Spożywanie kapusty surowej lub duszonej oraz świeżego soku działa odtruwająco i odwykowo.

– Anemia. Jedna do dwu szklanek dziennie soku z surowej kapusty.

– Angina. Liście z kapusty uśmierzają bóle i pomagają w detoksykacji poprzez wydalanie trucizn z organizmu. Płukanie gardła sokiem z kapusty ma działanie czyszczące, gojące i zabliźniające.

– Astenia, zmęczenie, słabość ogólna. Dziennie popijać do 2 szklanek soku. Stosować reguły prawidłowych zestawów produktów spożywczych. Unikać zdenerwowania i niewłaściwej przemiany materii.

– Astma, zapalenie oskrzeli. 3 -4 liście kapusty jako okład na pierś i na szyję, u podstawy płuc lub na łopatki, według lokalizacji bólu. Zostawić na 3 – 4 godziny, a następnie na całą noc. Na przewlekły bronchit używać mieszankę: wywar z 60 g kapusty gotowanej w 0,5 1 wody przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać 60 g miodu. Popijać do 2 szklanek soku dziennie.

– Bezsenność. Na noc przyłożyć 3 liście na kark i niekiedy na nogi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>