Kapusta

Kapusta na użytek wewnętrzny w postaci surówki lub świeżego soku jest zalecana na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego, ogólne osłabienie. Żelazo, magnez i miedź zawarte w kapuście leczą anemię (nie pić płynów o temperaturze wyżej niż 45 st. C). Kapusta była i jest najlepszym lekiem na szkorbut. Na marskość i puchlinę brzuszną można spożywać z korzyścią sok z kapusty (400 g dziennie w porcjach po 200 g) lub kapustę gotowaną bądź surową (surówki).

Sok z kapusty zaleca się alkoholikom i na wrzód trawienny. Spożywanie kapusty zaleca się także cukrzykom. Właściwości gojące i zabliźniające soku z kapusty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia wrzodziejącego okrężnicy. Skutek leczniczy zawdzięczamy kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym i witaminie U (chroni śluzówki), witaminie K (przeciwkrwotoczna). Witamina U, rozpuszczalna w wodzie i świeże enzymy rozkładają się podczas gotowania, toteż należy spożywać kapustę w stanie surowym.

Do surówki z kapusty należy dodawać zmielony kminek z majerankiem, co ułatwia trawienie. Tak więc kapusta wbrew uprzedzeniom, że jest ciężko- strawna, okazuje się nadzwyczaj korzystna dla żołądka i jęli, w szczególności w postaci świeżego soku.

Korzystna dla organizmu jest również kapusta kiszona. Zawiera ona 34 enzymy i fermenty pomagające w trawieniu tłuszczów i błonnika. Dodawanie do kapusty nadmiernych ilości wędlin czyni pokarm trudniej strawnym. Fermenty mlekowe kapusty działają silnie dezynlekująco na przewód pokarmowy. Nie należy więc ich niszczyć i nie płukać kapusty kiszonej. Na dolegliwości jelitowe, przewodów moczowych i układu oddychania dobrze robi popijanie 1 szklanki świeżego soku prosto z sokowirówki.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>