KRZEM (Si)

Krzem jest najpospolitszym pierwiastkiem w przyrodzie (25,45 proc. wagowego składu skorupy ziemskiej). Nie występuje w stanie czystym, a jego najbardziej rozpowszechnionym związkiem jest krzemionka (Si02). Tworzy również związki organiczne – ciecze i ciała stałe – które odegrały istotną rolę w powstaniu życia na ziemi. W ostatnim dwudziestoleciu poczyniono znaczne postępy w badaniach nad rolą krzemu w życiu mineralnym roślin, zwierząt i ludzi. Medycyna zna wiele chorób, których podłożem jest niedobór krzemu. Od wielu lat prowadzę obserwacje nad uelastycznieniem uszkodzonych zastawek żylnych goleni u ludzi, co dotychczas leczono operacyjnie, a w przyszłości może być zbędne, bowiem mogą okaza się pomocne związki organiczne krzemu.

Krzem jest pierwiastkiem niezbędnym dla roślin. Gromadzi się głównie w ścianach komórkowych wchodząc w skład zewnętrznego pancerza jednokomórkowego roślin i zwierząt. Krzem w ścianach komórkowych łodyg roślin wyższych zapewnia im dużą wytrzymałość mechaniczną. Popiół skrzypu aż w 70 proc. składa się z krzemu. Brak tego pierwiastka prowadzi do zahamowania wzrostu roślin, spadku plenności, powoduje więdnięcie liści (krzem w liściach chroni rośliny przed nadmiarem żelaza i manganu, co z kolei jest korzystne dla chorych na SM). Obniżenie zawartości krzemu w środowisku prowadzi do zahamowania fotosyntezy, syntezy białek, chlorofilu, DNA, RNA, ksantofilu i lipidów. Krzem wzmacnia odporność roślin na zasolenie gleby, obniża toksyczność glinu i germanu i wpływa na metabolizowanie boru. Uodpamia rośliny na choroby grzybowe. Nawozy krzemowe zwiększają plony. Muły delty Nilu zawierają 58 proc. krzemu i dlatego były tak korzystne dla plonów pszenicy.

Krzem występuje w łuskach ziarn zbóż, w skórce owoców, w czosnku, szczypiorku, w mleczku pszczelim. Dużo krzemu zawiera woda źródlana, natomiast wodociągowa jest uboga w Si. Spożywcze produkty rafinowane są pozbawione krzemu (np. białe pieczywo).

Krzem jest niezbędny dla organizmu ludzkiego, który zawiera 7 g Si, a więc więcej niż żelaza (3 – 3,5 g) i o wiele więcej niż miedzi (100- 150 mg), więcej też niż kobaltu, niklu i cynku. Krzem odgrywa ważną rolę w procesie odżywczym ustroju i jego detoksykacji.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>