Niedobory biopierwiastków

Białka, mimo że są podstawowymi składnikami wszystkich organizmów zwierzęcych i roślinnych, muszą być stosowane z umiarem. Kury, które otrzymują ocet jabłkowy z wodą pitną, rosną szybciej, są duże i bardziej odporne na czynniki zewnętrzne. Pisklęta po upływie 3 tygodni są całkowicie upierzone i wypuszczają pióra ogonowe. Drób staje się bardziej mięsisty i łatwiejszy w gotowaniu. Indyki, pijące wodę z octem jabłkowym, mają delikatniejsze mięso i czerwony szpik, co wskazuje na lepsze tworzenie się czerwonych ciałek krwi.

Pokarm norek zawierający więcej niz 20 proc. białek powoduje ich zgon. ich pęcherz moczowy wypełnia się kamieniami moczowymi. Spożywanie nadmiaru białka przez człowieka powoduje również powstawanie kamieni w nerkach i w pęcherzu moczowym.

U zwierząt domowych należy obniżyć podawanie białka do 11 proc. Nadmiar białka w pożywieniu norek powoduje objaw Menier’a, który znika po dodaniu do pokarmu po 1/2 iyżeczki octu jabłkowego.

Niedobory biopierwiastków, potasu, magnezu, miedzi, żelaza, jodu, boru i in. wywołują liczne choroby u zwierząt. Katalityczne działanie tych pierwiastków reguluje i przyspiesza przemianę materii. Natomiast ich niedobory powodują denaturację enzymów kompleksowych. U krów mogą wystąpić następujące objawy:

– 1. Zapalenie wymion chroniczne i ostre, co powoduje zakażenie mleka paciorkowcami i innymi bakteriami.

– 2. Poronienie i bezpłodność oraz trudne porody.

– 3. Brak łaknienia, wychudzenie, osłabienie.

– 4. Artretyzm, puchnięcie kolan, co utrudnia kładzenie się i powstawanie.

– 5. Podatność na przeziębienia i częste stany grypowe zimą.

– 6. Porażenia, bezwład kończyn po ocieleniu.

– 7. Ciągłe zaparcia.

– 8. Słabe nowo narodzone cielęta.

Ocet jabłkowy przeciwwskazania

Oto kłopoty i troski hodowców krów. Badania odczynu pokarmu np. za pomocą papierka lakmusowego wykazują w takich przypadkach zasadowość pożywienia. Krowy bronią się przed tym poszukując pożywienia o odczynie kwaśnym. Krowy uwalniają się od wyżej wymienionych schorzeń, gdy otrzymują pożywienie z dodatkiem octu jabłkowego. Ich mleko zawiera wtedy znacznie mniej różnych bakterii, jest smaczniejsze, bardziej tłuste i zdrowsze. Ocet jabłkowy jest powszechnie stosowany w wielu krajach np. w Bułgarii, Szwajcarii, Austrii, Niemczech. Ocet jabłkowy leczniczy powinien zawierać 6 proc. kwasu octowego.

Przeciwwskazania. Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych. W takich przypadkach ewentualne dawkowanie należy do decyzji lekarza.

Ropne zapalenie wymion u krów znika szybko, o ile podaje się ocet jabłkowy. Wtedy ilość otrzymanego mleka może podwoić się. Owce, norki, ludzie itp. chorują nieraz na zawroty głowy pochodzenia usznego. Choroba ta zwana zespołem Menier’a, spowodowana jest zaburzeniami czynnościowymi wewnątrzbłędnikowymi ucha wewnętrznego, objawiającymi się napadowami zawrotami głowy z osłabieniem słuchu, szumem w uszach oraz niekiedy oczopląsem.

Atak zawrotu głowy z zakłóceniami równowagi powoduje u norek i owiec zataczający bieg w kółko. Zwierzęta te kręcą się wokoło siebie, łapią zakończenie ogona. Gdy ten stan trwa dłużej, norki obgryzają coraz bardziej swój ogon. Jeżeli to zdarza się u samca to staje się on niezdolny do rozapłodu, gdyż nie mając ogona nie może on opierać się przy kryciu samiczki. W medycynie ludowej uważa się takie zakłócenie równowagi jako skutek spożywania nadmiaru białka. Norki żyjące na wolności regulują sobie ich pH to jest odczyn kwasowo-zasadowy, jedząc jagody i liście o odczynie kwaśnym. Te funkcje regulujące może spełnić ocet jabłkowy, dodawany w niewielkiej ilości (pół łyżeczki) do każdego pokarmu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>