Porzeczka czarna na użytek wewnętrzny

Angina. Jadać owoce i płukać gardło wywarem z 60 g liści na litr wrzątku. Nacierać 15 minut. Napar. Garść liści na I szklankę wrzątku. Popijać rano i wieczorem po pół szklanki, co działa odtruwająco, wzmacniająco i uspakajająco. Sok ze świeżych jagód czarnej porzeczki stosuje się przy przyzębicach i zapaleniu krtani. Popijać 3 razy dziennie po I łyżce.

Sok na cukrze nastwiony w cieniu, z dala od promieni słonecznych, stosuje się dwa razy dziennie po 1/4 szklanki przy nieodmodze nerek i wątroby, na szkorbut, przyzębicę, skazę krwotoczną, zaćmę soczewkową, żółtaczkę, niedokrwistość, wypadanie włosów. Liść czarnej porzeczki jest składnikiem wielu mieszanek ziołowych:

I. Na rwę kulszową. W równej ilości liście czarnej porzeczki, poziomki, brzozy oraz kwiaty tawuły łąkowej i pączki topoli. Napar z 1 łyżki ziół na I :4 szklanki wody gotować 3 minuty i popijać 2 razy dziennie między posiłkami.

– 2. Na zapalenie gruczołu krokowego. Liść czarnej porzeczki z dodatkiem liści borówki brusznicy, maliny i jeżyny. Napar sporządza się jak w punkcie I. Napar zwiększa ilość wydalanego kwasu moczowego, powodując stopniowy zanik obrzęków, poprawę krążenia krwi i czynności serca. Garbniki i związki boru wywierają działanie przeciwzapalne na błony śluzowe żołądka i jelit, hamują rozwój drobnoustrojów, działają słabo ściągające.

– 3. Środek moczopędny. Liść czarnej porzeczki, owoc jałowca, ziele hyzopu, kwiat lawendy, kwiat wrzosu zwyczajnego, korzeń witżyny, ziele skrzypu, korzeń pietruszki, nasienie fasoli, ziele nawłoci.

– 4. W skazie moczanowej (pomocniczo). Do naparu dodać kwiat więzówki, ziele marzanki wonnej, korę jesionu pospolitego.

– 5. W nieżycie jelit i żołądka. Do liści czarnej porzeczki dodać ziele rdestu ptasiego, liść poziomki, korzeń żywokostu, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, liść pokrzywy, liść orzecha włoskiego, ziele drapacza lekarskiego.

– 6. Na reumatyzm. Liście czarnej porzeczki 100 g, jesion mannowy, pączki sosny. Stosować 1 łyżeczkę mieszanki na szklankę wrzątku. Popijać dwa razy dziennie po jednej szklance.

– 7. Przy detoksykacji oraz kuracji wzmacniającej i uspokajającej zaleca się popijać: rano – napar z liści czarnej porzeczki, w południe – napar z mięty, a wieczorem – napar z liści lipy. Jednocześnie spożywać surowe owoce przy zapaleniu płuc, gruźlicy, bólach głowy i zapaleniu gardła.

Dzięki inhibitorowi utleniania kwasu askorbinowego, wit. C zawarta w czarnej porzeczce rozkłada się b. wolno (do 15 proc. w ciągu roku). Czarne porzeczki należy jeść dojrzałe. Z czarnej porzeczki robi się galaretki, dżemy, soki, nalewki i wina. Liście świeże dodaje się jako przyprawę do solonych ogórków.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>