www.piekne-wnetrze.com

PORZECZKA CZERWONA

Porzeczka czerwona jest krzewem z rodziny skalnicowatych. Występuje u nas w odmianach: czarnej, czerwonej, różowej i białej. Owoce jadane są na surowo, w przetworach (konfitury, dżemy, soki, wina). Do celów leczniczych służą również liście.

Porzeczka zawiera m.in. garbniki, które powodują, że wina ładnie klarują się i dobrze przechowują, utrzymując w całości wit. C i wit. P: kwasy organiczne, z biopierwiastków należy zwrócić uwagę na żelazo, które jest dwuwartościowe, a więc łatwo przyswajalne. Wchodzi ono w skład hemoglobiny i enzymów oddechowych komórek i jest zalecane przy niedokrwistości. W takie żelazo obfitują czereśnie, wiśnie, agrest, żurawiny, burak czerwony, pomidory itp. Natomiast żelazo trójwartościowe jest toksyczne. Miedź. Ma ona znaczenie w procesach krwiotwórczych. Niedobór miedzi wywołuje niedokrwistość u dzieci i kobiet w ciąży. Świeże i suszone liście porzeczki zawierają ponadto fitoncydy i są przyprawą dodawaną do solonej i kwaśnej kapusty, ogórków, pomidorów, jabłek w zalewie i konserwowych owoców.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE. Moczopędne, oczyszczające, odświeżające, pobudzające łaknienie (stosować na czczo), przeczyszczające, tamujące krwawienia, trawienne (spożywać godzinę po posiłku), wzmacniające.

WSKAZANIA LECZNICZE. Artretyzm, reumatyzm, gościec, puchlina wodna, brak łaknienia, dolegliwości gorączkowe, kamienie moczowe, niestrawność z powodu niedoboru soków trawiennych, niewydolność wątrobowa, przewlekłe schorzenia wątroby, schorzenia skórne, zapalenie wątrobowe, zapalenie dróg moczowych, zapalenie dróg trawiennych, zaparcia, miażdżyca naczyń, nieżyt pęcherza, kolki, migreny, dolegliwości serca.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>