RZODKIEWKA OGRODOWA

Uprawiana we wszystkich krajach jako roślina spożywcza i przyprawowa. U nas używana do sałatek. Ma mnóstwo entuzjastów na całym świecie. Jej właściwości korzystne dla zdrowia znane są od tysięcy lat. Wiedziano o tym w Chinach, Egipcie, Grecji. Stwierdzono, że poprawia wzrok, usprawnia intelekt, poprawia pamięć, uzdrawia cały organizm.

Procesy występujące w przemianie materii po zjedzeniu rzodkiewki nauka rozpoznała dopiero w ostatnich dziesięcioleciach, a w szczególności zdolność stwarzania w organizmie przewagi jonizacji ujemnej, przyczyniającej się do normalnego przebiegu procesów oddychania, ukrwienia, remineralizacji, aktywizacji, metabolizmu, po spożyciu enzymów, witamin, pierwiastków makro, mikro i śladowych. Wielu specjalistów z dziedziny fitoterapii zaleca chorym na nowotwory spożywanie między innymi rzodkiewek na surowo wraz z gotowanymi liśćmi. Pośród 12 pierwiastków, jakie zawiera rzodkiewka, ważny jest zestaw: Fe + Cu+Mn, który poprawia ukrwienie.

Rzodkiewka ma właściwości antybiotyczne, działa bakteriostatycznie, grzybobójczo, drenuje nerki i wątrobę, pobudza łaknienie i trawienie, poprawia ukrwienie organizmu, poprawia porost włosów, działa przeciwgnilcowo, przeciwkrzywicznie, przeciwszkorbutowo, wykrztuśnie, żółciotwórczo i żół- ciopędnie.

Spożywanie rzodkiewki zaleca się przy anemii, artretyzmie, astmie, braku łaknienia, demineralizacji organizmu, dolegliwościach oskrzelowych i wątrobowych, kamieniach nerkowych i żółciowych, krzywicy, nadfermentacji jelitowej, reumatyzmie, szkorbucie, wypadaniu włosów, zmarszczkach.

Jako produkt spożywczy. Stosować przepisy kulinarne podane w książkach kucharskich. Wykorzystywać liście rzodkiewek, które działają jako afrodyzjaki i odmladzająco. Zjadać więc rzodkiewki z „serduszkiem”. Młode listki rzodkiewek dodawać do sałatek i zup.

RZODKIEW CZARNA. Do celów leczniczych stosuje się korzeń bez czarnej skóry. Czarna rzodkiew działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, łaknienie i trawienie, ma silne właściwości przeciwszkorbutowe, zalecana przy wypadaniu włosów sprzyja opróżnianiu woreczka żółciowego, uspokaja nerwy, wzmacnia czynności oddychania.

Astma, artretyzm, bronchit chroniczny, dolegliwości płucne, egzema, kamica moczowa i żółciowa, koklusz, krzywica, niedomoga wydzielnicza wątroby, niestrawność, reumatyzm, szkorbut, uczulenia, zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Surówka. Zetrzeć rzodkiew na tarce z małymi oczkami, dodać opiekaną cebulę, sok z cytryny lub łyżeczkę Rosavitu i łyżkę śmietany. Zjadać świeże. Stanowi to przystawkę do zakąski.

Sok świeży. Popijać 20 – 50 g dziennie rozcieńczonego soku, a w przypadku kamicy żółciowej 100 – 200 g, także rozcieńczonego i małymi porcjami. Syrop na kaszel. Krążki rzodkwi posypać cukrem. Po 10 godzinach zebrać sok. Popijać 4 – 6 łyżek dziennie, co działa wzmacniająco. Zalecany dla dzieci.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>