SAŁATA

Gatunek ten liczy około 200 odmian botanicznych. Do najbardziej popularnych należą: sałata głowiasta (var. capitata L.), pospolicie uprawiana. Liście są jadane na surowo, sałata szparagowa (var. augustana), uprawiana w Polsce na małą skalę. Jadane są zgrubiałe łodygi, sałata kędzierzawa (var. crispa L.). Młode liście używane są na sałatę.

Surowiec leczniczy: liście, łodyga, nasiona. Surowiec zawiera lactucarium – sok o działaniu podobnym do opium, ale o wiele słabszy. Sałata odświeża i oczyszcza organizm, pobudza gruczoły trawienne do aktywniejszego działania, ma właściwości mineralizujące, przeciwbólowe, znieczulające i uspokajające, działa nasennie, przeciwkaszlowo, obniża poziom cukru we krwi, poprawia pracę wątroby, korzystnie wpływa na krążenie krwi. Stosowanie sałaty zaleca się przy nerwicy objawiającej się okresami lęków i natręctw, kołataniu serca, skurczach trzewnych, bólach żołądka, nasieniotoku, pobudliwości płciowej, bezsenności, zapaleniu oskrzeli, kaszlu nerwowym, astmie, cukrzycy, zapaleniu nerek, bolesnym miesiączkowaniu, żółtaczce, zapaleniu wątrobowym, zaparciach, oraz jako środek przeciwszkorbutowy i moczopędny.

Napar. Pokroić 5 lub więcej liści sałaty na paseczki. Zalać 0,25 1 wrzątku. Naciągać 5 minut. Popijać porcjami 2-3 łyżeczki, co uspokaja miesiączkowanie bolesne. Wywar z liści. 75 g liści sałaty na litr wody. Ogrzewać na słabym ogniu do 30 minut. Popijać trzy szklanki dziennie między posiłkami.

Sok zawierający lactucarium. Stosować dawki od 0,1 do 1 g dziennie co ma działanie uspokajające. Wyciąg wodno-alkoholowy. Stosować 0,05 do 0,3 g dziennie. Przy cukrzycy brać po 60 kropli przed posiłkami.

Nasiona-wywar. Na 0,5 1 wody dać 4-5 nasion. Popijać 2 do 3 szklanek dziennie na astmę, na zapalenie płuc. Napar z 20 g sałaty. Popijać 2 łyżki dziennie, 1 przed snem, co ma działanie przeciwskurczowe i nasenne.

Wywar z liści na trądzik. Okłady z gotowanych liści sałaty z niewielką ilością oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwek na czyraki, wrzody i na oparzenia. Wywarem z nasion przemywać oczy przy oftalmii (zapalenie oka).

We wszystkich częściach świeżych zielonych roślin występuje karoten, który jest prowitaminą A. Prowitamina A i witamina A są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego radzimy dodawać do sałaty zielonej trochę oleju. Lepszemu przyswajaniu witaminy A pomagają witaminy D i witaminy E. Sałatę podawaną do mięs (ułatwia ich trawienie) dobrze jest polewać śmietaną lub jogurtem. Sałaty nie powinno się spożywać przed posiłkiem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>