SIARKA (S) CZ. II

Organizm czerpie siarkę mineralną z wielu pokarmów roślinnych. Siarkę zawiera czosnek, pietruszka, musztarda, soczewica. Fasola, rzeżucha, seler, kapusta, cebula, rzodkiew, rzepa, kalafior, groch, orzeszki laskowe, migdały, mięso. Organizm zdrowy odrzuca nadmiar biopierwiastków, bowiem automatycznie realizuje harmonię i równowagę w ich przyswajaniu.

Siarka jest stosowana do leczenia wielu chorób: artretyzm, reumatyzm, miażdżyca naczyń, dna, schorzenia skórne, dolegliwości płucne, zaburzenia wątrobowo-żółciowe, różne infekcje jelitowe, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie tętnic, nadciśnienie, cukrzyca. Przy leczeniu wyżej podanych chorób zalecam korzystanie z właściwości uzdrawiających wód mineralnych, np. z Buska, zawierających cieple związki siarki z wapniem i sodem obok wielu innych cennych mikroelementów, jak magnez, żeiazo, krzem, chlor, lit, arsen, jod, brom, mangan, potas. Siarka jest doskonałym środkiem przeciw starzeniu w miarę jak następuje zmiękczenie tkanek, a także na miażdżycę czyli stwardnienie tętnic, na zniekształcenie tkanek chrzęstnych i ścięgnistych. np. przy reumatyzmie, chorobie zwyrodnieniowej. Chorym na SM zaleca się leki homeopatyczne z siarki D 10 do D 15. Siarka w takiej postaci jest nietoksyczna.

Małe ilości siarki działają rozwalniająco. Rozdrobniona przyłożona do skóry siarka ulega chemicznej zmianę. W ten sposób może być leczony trądzik, łojotok zwykły, łuszczyca, trąd, błona śluzowa jajowodu, zapalenia macicy, zapalenie pochwy. Siarka stosowana jest zewnętrznie w postaci maści na łupież i świerzb, przy pasożytniczych schorzeniach skórnych, ropnych skóry, a przy reumatyzmie stawowym w postaci kąpieli.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>