Sposób użycia cebuli na użytek wewnętrzny – ciąg dalszy

Na reumatyzm: trzy nie obrane, ale pokrojone w plastry cebule gotować w wodzie przez 15 minut. Przecedzić. Popijać po jednej szklance rano na czczo i wieczorem. Na kamicę żółciową: dusić dużą cebulę cienko pokrojoną w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 150 g wody i 40 g słoniny nie solonej. Gotować 10 minut. Popijać ciepłe raz za razem i kilkakrotnie. Przed ułożeniem się do snu wypić Filiżankę wywaru z kruszyny pospolitej (2-5 g wysuszonej kory na 1 Filiżankę wody). Po gotowaniu zostawić na 4 godziny do naciągnięcia. Stosować ten zabieg raz w roku.

Na żołądek: gotowana cebula usuwa skutki picia alkoholu. Surowa cebula z plastrem gorczycznym na reumatyzm, gościec, wysypki, odciski, brodawki, piegi, wągry. Miazga ze świeżej cebuli i sok leczą rany, oparzenia, odmrożenia, wrzody, urazy.

Sok z miodem – pić przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli i kokluszu, przy zapaleniu opon mózgowych. Jako leczenie uzupełniające – pocierać cebulą skronie. Owinąć nogi na 8-10 godzin w 1-2 kg posiekanej cebuli.

Tampony z tartej cebuli w wacie lub gazie wkłada się trzy razy dziennie na 15 minut w nozdrza przy grypie. Można również stosować miazgę z tartej cebuli, jabłka i miodu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>