Sposób użycia czosnku na użytek wewnętrzny

Czosnek surowy. Stosować do sałaty i różnych produktów spożywczych. Jeden do trzech ząbków czosnku stosować codziennie rano na gościec i na uzdrowienie ogólne. Dwa ząbki czosnku posiekać z natką pietruszki. Dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Zużyć nazajutrz rano do kanapek.

Nalewka czosnkowa: 50 g pokrojonego czosnku i 250 g wódki 40 proc. Macerować 10 dni. Często wstrząsać. Odfiltrować. Stosować jako antyseptyk, do rozszerzenia naczyń krwionośnych, na obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, na bóle reumatyczne. Na astmę – pokropić kostkę cukru pięcioma kroplami nalewki i ssać w chwili ataku.

Nalewka czosnkowa o działaniu przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie krwi. Na i g czosnku – 50 g wódki. Brać dwa razy dziennie do 30 kropli przez kilka dni. Wyciąg spirytusowy. 20 – 30 kropli 2 razy dziennie, na chroniczny nieżyt oskrzeli, rozedmę płuc, nadciśnienie.

Czosnek tarty: 3-4 ząbki dodać do filiżanki gorącej wody lub mleka. Macerować przez noc. Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez trzy tygodnie na pasożyty jelitowe. Wywar: 25 g czosnku gotować 20 minut w 0,25 1 wody lub mleka. Przez 3-4 dni popijać 2 razy dziennie przy ostatniej kwadrze księżyca (wg. J. Valneta, Francja) na pasożyty jelitowe. Wznowić po miesiącu.

Zetrzeć ząbki jednej główki czosnku i gotować 20 minut w mleku. Popijać na czczo codziennie rano aż do wypędzenia tasiemca. W tym czasie nie jadać do południa. Sok z czosnku. 20 g czosnku na 200 g mleka ciepłego. Popijać na czczo na robaki. Syrop przeciwczerwiowy. 500 g czosnku na I 1 wrzącej wody. Naciągać 1 godzinę. Przefiltrować. Słabo posłodzić. Wypijać 2 do 3 łyżeczek na czczo.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>