SPOSÓB UŻYCIA SELERA

Korzeń utarty na tarce jarzynowej z dodatkiem różnych warzyw wymieszany z łyżką stołową śmietany i majonezu oraz z przyprawami ziołowymi jest znakomitą surówką. Skład jej można stale zmieniać, aby uniknąć monotonii i dodawać niekiedy ziemniaka, jabłko, paprykę i inne jarzyny, szczyptę cynamonu i imbiru.

Na wzmocnienie: utrzeć 200 g selera i zmacerować w litrze białego wina przez 48 godzin w ciemnym miejscu. Odcedzić. Otrzymany płyn o smaku ananasowym pić po kieliszku dwa razy dziennie przed jedzeniem. Z utartego selera i cukru w proporcji 5:1 otrzymujemy sok działający korzystnie na samopoczucie ogólne i przy krwiopochodnym zapaleniu nerek. Brać jedną do dwóch łyżeczek dziennie pojedzeniu.

Napar z liści i nasion używany jest przy wzdęciach, kolkach jelitowych. Liść selera drobno pokrajany dodajemy do surówek, zup i sosów przed podaniem na stół. Nalewka. Nasypać do butelki pokrajane liście, zalać spirytusem i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Zlać i zalać ponownie, ale zwykłą wódką, znów na dwa tygodnie, po czym obie nalewki połączyć razem i zażywać 2-3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty przy astmie, reumatyzmie, ischiasie. Nalewkę należy trzymać w ciemnej butelce.

Seler obok pietruszki i kalafiora jest najcenniejszym lekiem kuchennym we wszystkich dolegliwościach dróg moczowych. Nasiona selera działają pobudzająco na łaknienie, trawienie i są gazopędne.

Inhalacje z soku selera leczą migrenę, bóle głowy. Seler gotowany jest latwostrawny. Aby nie utracić jego aromatu w bulionie, należy pokrojone liście lub kawałki korzenia dać na krótko przed ukończeniem gotowania. Na 1 litr bulionu dać 30 g liści lub 50 g korzenia.

Sok z selera stosuje się do obmywania ran, do kąpieli, jako okłady i kompresy na rany. Na odmrożenia stosujemy wywar z łodyg lub bulwy. Bierzemy 250 g na 1 litr wody i gotujemy co najmniej pól godziny. Możliwie gorąca kąpiel części ciała, w której występuje dolegliwość, powinna być stosowana 2 razy dziennie przez 10 min. Po kąpieli osłonić to miejsce ręcznikiem.

Lecznicze właściwości mają również suszone liście, łodygi i bulwy selera. Seler do jedzenia nie powinien być zbyt długo gotowany, aby nie utracił pachnących olejków eterycznych oraz wartościowych witamin. Płyn z parzonych obierzyn selera do kąpieli odmrożonych rąk i nóg daje dobry efekt leczniczy. Seler obniża ciśnienie krwi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>