Szpinak na użytek zewnętrzny

Liście szpinaku gotowane w oleju słonecznikowym, sojowym lub oliw- kowym są dobrymi okładami na oparzenia, rany nie gojące się, opryszczki, łupież itp. Przeciwwskazania. Dolegliwości przewodu pokarmowego, wątroby, art- retyzm, reumatyzm, gościec, zapalenia gastryczne i jelitowe, dolegliwości nerek z powodu nadmiaru szczawianów wapnia i potasu (około 3 g na 1 kg). Można uchylić te przeciwskazania, gdy w dniu spożywania szpinaku pije się sok cytrynowy, napary z mięty, rozmarynu, tymianku bądź wodę gotowaną z obierzyn kartoflanych lub 2 szklanki mleka.

Sok ze świeżego szpinaku z sokami innych roślin pomaga w leczeniu wielu ciężkich chorób. Przyswajanie takich soków w jelitach trwa do 20 minut. Zalecamy następujące kombinacje (proporcje w nawiasach):

– 1. Szpinak + burak + marchew (1:1:2,5)

– 2. Szpinak + seler + marchew (1:1,5:2)

– 3. Szpinak + mniszek -f marchew (1:1:2,5)

– 4. Szpinak -f marchew (1:1,5)

– 5. Szpinak + seler + ogórek + pietruszka (1:2,5:1:0,7)

– 6. Szpinak + seler + mniszek (1:2:1)

– 7. Szpinak + seler + sałata (1:2:1,3)

– 8. Szpinak + sałata + marchew (1:1,5:2,5)

Recepty te są stosowane przez laboratorium chemii produktów spożywczych w Nowym Jorku, a także przez specjalistów fitoterapii w wielu krajach świata. Soki te ułatwiają detoksykację organizmu u dzieci, wydalanie kwasu moczowego z organizmu (mięśni) oraz nadmiaru śluzów i niestrawionej skrobi, także cukru, rozkładającego się w organizmie na alkohol i kwas octowy, co wywołuje białaczkę. Wymienione soki podnoszą wytrzymałość tkanek, a działając bakteriobójczo normalizują przemianę materii, przywracają równowagę kwasowo-zasadową, chronią organizm przed czynnikami nowotworowymi. Składniki tych soków występują w postaci zjonizowanej. Ich świeże enzymy katalizują procesy przemiany materii, ułatwiając prawidłowe przyswajanie. Odżywiane są wtedy komórki, krew i nerwy. Jest to ważne dla chorych na SM. Białko szpinaku zawiera 8 aminokwasów egzogennych niezbędnych do życia oraz ważne dla dzieci aminokwasy częściowo egzogenne.

Przy niedoborze aminokwasów występują zakłócenia przemiany materii, a przy ich długotrwałym braku pacjent umiera. Marchew, burak, mniszek, sałata, ogórek, seler i pietruszka zawierają aminokwasy egzogenne w różnych ilościach. W podanych sokach aminokwasy te sumują się wzmagając właściwości lecznicze, a ich nadmiar nie jest stracony, gdyż służy organizmowi do celów energetycznych. Marchew i seler zawierają dużo magnezu, który neutralizuje szkodliwe działania kwasu szczawiowego tworzącego osady szczawianu wapnia i potasu w stawach. Wszystkie reakcje biochemiczne są w organizmie ludzkim sterowane przez biokatalizatory, do których zaliczamy świeże enzymy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>