TRUSKAWKA

Ta bylina z rodziny różowatych jest bardziej dziełam człowieka, niźli przyrody, nie ma bowiem truskawek pochodzących z dzikiego stanu. Pospolicie uprawiana w bardzo wielu odmianach i krzyżówkach.

W 100 g truskawek znajduje się 60 mg wit. C, 100 mcg wit. B2, 30 mcg wit. BI, wit. B3 i pewne niewielkie ilości wit. A. Truskawki zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, nieco miedzi, siarki i innych pierwiastków. Są zasadotwórcze. Ich kwaśność pochodzi przede wszystkim od kwasu cytrynowego. Zawierają 90 proc. wody, niewiele – 38 – kalorii. Z truskawek sporządza się smaczne przetwory – konfitury, kompoty, dżemy. Pasteryzowane w słoikach przechowują się dobrze przez 6-8 miesięcy, a później tracą swoją piękną, purpurową barwę. Należy pamiętać, że truskawki najpierw się myje, a dopiero potem obiera. Surowcem leczniczym są liście i korzenie, które zawierają kwas krzemowy.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE. Truskawka przejawia działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, hemostatyczne, moczopędne, przeciwreumatyczne, reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.

WSKAZANIA LECZNICZE. Dolegliwości dróg moczowych (cysta), wątroby, krwawienia jelitowe, krwotok maciczny, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, upławy białe, kamica moczowa, kolka nerkowa, reumatyzm, dna, astma, żółtaczka oraz angina (płukanie naparem z liści).

SPOSOBY UŻYCIA. Odwar z garści młodych liści na pół litra wody stosować na biegunkę, żółtaczkę, kolkę nerwową. 30 g korzenia na litr wody lub garść liści z korzeniami na litr wody, gotować, naciągać 10 min. Popijać na artretyzm, mieżdżycę, nadciśnienie, dolegliwości dróg moczowych i astmę.

Napar z korzeni. 20 g na litr wody – na biegunkę u dzieci. Korzenie barwią stolec na czerwono, mocz na różowo. Odwar z liści na anginę (gargaryzm), na upławy białe, krwawienia maciczne. Z krwawnika i liści truskawek można przygotować napar do nasiadówek przy dolegliwościach pęcherza i cewki moczowej (przy stanach zapalnych). Liście świeże, zgniecione, można stosować do okładów (kataplazmów). Liście truskawek można używać do zup.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>