UZDRAWIAJĄCE SOKI

Wprawdzie od najdawniejszych czasów człowiek ze smakiem spożywał soki z owoców i jarzyn, co ukazują na przykład starogreckie malowidła i przekazy o Rzymianach lubujących się w aromatyzowaniu codziennych napojów sokami właśnie, wprawdzie dawno odkryto, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, lecz stosunkowo niedawno soki zostały uznane za doskonałe leki. Pierwsze prace na temat leczniczych właściwości soków z jarzyn, warzyw i owoców zostały opublikowane w drugiej połowie lat trzydziestych w USA, wkrótce też, po odkryciu biochemicznych mechanizmów działania soków, ich ranga w leczeniu naturalnym wydatnie wzrosła.

Znaczenie soków jako leku wiąże się z ich składem. Znajdują się w nich pełnocenne składniki – łatwo przyswajalne cukry, tłuszcze, białka, w tym aminokwasy egzogenne oraz świeże enzymy należące do biokatalizatorów sterujących reakcjami biochemicznymi w organizmie, nadto substancje kiełkowate, antybiotyki, hormony, witaminy, biopierwiastki. Co bardzo ważne – składniki te występują w formie zjonizowanej, co sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a zatem chroni organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Wszystkie te uwagi dotyczą soków świeżych, niesfermentowanych i nie przetworzonych w sposób szkodliwy dla człowieka. Pełnowartościowe soki uzyskuje się z warzyw i owoców dokładnie startych, aby najważniejsze składniki mogły przedostać się do soku, który staje się łatwo i szybko przyswajalny (przyswajanie soku trwa 10-15 min.) przez organizm. Surowe i świeże (koniecznie należy podkreślić to słowo: świeże) soki są – co udowodniono – czynnikiem działającym stabilizująco na organizm i zaopatrującym go w brakujące składniki.

Świeży sok zawiera wodę organiczną wysokiej jakości potrzebną komórkom i tkankom. Jedynym źródłem wody organicznej jest roślina, a zatem i soki. Pasteryzacja i konserwowanie psują wodę organiczną i odbierają jej przydomek żywej.

W ogóle zalecam codziennie popijanie świeżych soków. Jako normę dzienną można przyjąć 600 g, ale w przypadku stosowania sokoterapii czyli używania soków do leczenia należy tę ilość zwiększyć do 1-1,5 litra, a w szczególnych przypadkach nawet do czterech litrów dziennie.

Przedstawiam niżej rośliny, które mogą być wykorzystane do robienia soków. Zestawienie pierwsze obejmuje soki proste, drugie – soki złożone, podając w gramach proporcje poszczególnych kombinacji. Należy zwrócić uwagę, że najczęstszym składnikiem tych kombinacji jest marchew, stanowiąca doskonały środek naturalny oczyszczający organizm z nadmiaru śluzów. Pamiętajmy, aby odciąć u marchwi mniej więcej centymetr z końca, z którego wyrastają liście. Należy też zapamiętać, iż buraki, mniszek, rzodkiewka i rzepa służą do wykorzystywania na soki w całości – z liśćmi, łodygą i korzeniem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>