WAPŃ Z MAGNEZEM

Poniższa tabela (wg A. Szczygła) pozwala zorientować się w zawartości Ca w niektórych produktach spożywczych (w mg/100 g produktu): mleko w proszku odtłuszczone 1277 szproty 1003 sery żółte (w kolejności od najwyższej zawartości Ca) – tłuste: edamski, trapistów, salami, podpuszczkowy, średniotłusty, tylżycki, ementaler, edamski, pełnotłusty, myśliwski tłusty 795 – 899 gouda 759 cheddar 703 bryndza 532 rokpol 530 topiony tłusty edamski 499 mleko zagęszczone słodzone 293 mleko zagęszczone niesłodzone 240 mleko krowie (też kwaśne), kefir, maślanka śmietanka 118 ser twarogowy (tłusty, chudy, homogenizowany) 91-98 jaja świeże całe (2 szt.) 48 żółtka (6 szt.) 147 białka 6 śledź 17 sardynka bez oleju 437 chleb graham 26 chleb pszenno-razowy 27 chleb żytni 66 seler 60 natka pietruszki 193 marchew 45 groszek zielony 54 czosnek 85 chrzan 86 jarmuż 155

Częstą chorobą kości w wieku podeszłym jest rzeszotowienie (osteoporosis) oraz łamliwość, będąca następstwem złego przyswajania Ca przez organizm w przypadku zaburzeń pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego (np. przytarczyczek, także długotrwała nadczynność tarczycy może prowadzić do tego), a także długotrwałe leżenie, paraliż, itp. (Najwyższa gęstość kości występuje u kobiet w wieku 35-45 lat, u mężczyzn ten szczyt przypada na okres 10 lat później). Należy dostarczyć organizmowi uzupełniającą dawkę wapnia.

Wapń z magnezem w określonej, ustalonej przez lekarza proporcji pomaga usuwać z organizmu ołów, co pozwala wyzbyć się chronicznych bólów głowy, uczucia ciągłego zmęczenia, znużenia, bezsenności, stresów, lęków oraz dolegliwości żołądkowych. Twarda woda, zawierająca wapń, magnez, lit wskazana na serce, dla którego Ca jest drugim dobroczynnym, zaraz za magnezem, pierwiastkiem. Wiadomo, jak układać swoją dietę. aby dostarczać organizmowi konieczną ilość wapnia. Przestrzegając zaleceń osiągniemy, ze:

– 1. kości i zęby pozostaną zdrowe

– 2 ustali się prawidłowy rytm serca

– 3. obniży się poziom cholesterolu

– 4. znikną skurcze mięśni

– 5. ustąpi zwapnienie tętniczych naczyń krwionośnych

– 6. wzrost dzieci będzie przebiegał prawidłowo

– 7. zostanie wzmożona krzepliwość krwi 99 proc. wapnia występującego w organizmie ludzkim to budulec kości i zębów. Pozostały 1 proc. Ca krąży we krwi i innych płynach ustrojowych i jest wielkością stałą. Jeżeli zatem w codziennym pożywieniu nie dostarczymy organizmowi dostatecznej ilości wapnia – wówczas będzie on pobierany z kośćcu i zacznie się odwapnienie czyli zwyrodnienie kości zwane zrzeszot- nieniem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>