Właściwości różnych składników

Tarnina. Dziś już chyba nigdzie nie używana, jako dodatek do win, wódek i likierów działa przeciwzapalnie, dezynfekcyjnie i przeciwbiegunkowe. Tymianek. Pobudza działanie żołądka, serca i nerek, działa wykrztuśnie, przeciwskurczowo i ściągająco. Ziele można dodawać wszędzie, gdzie stosuje się inne dodatki zielone, a więc do rosołu, bulionu, sosów mięsnych itp. Czytając powyższe nie trudno zauważyć, że zostały pominięte:

Goździki. Działają: odmładzająco, antyseptycznie, uspokajająco i roz- grzewająco. Pieprz. Pobudza trawienie. Trzeba dawkować. Cynamon. Antyseptyczny, odmładza. Wanilia. Ma właściwości silnie smakowe. Ziele angielskie. Wzmacnia żołądek. Imbir. Odmładza, wzmacnia apetyt, wiatropędny.

Liść bobkowy. Moczopędny, wzmacnia żołądek. Galka muszkatołowa. Ułatwia trawienie tłuszczów, wzmacnia żołądek. Czubryca. Ułatwia trawienie białek. Szafran. Pobudza apetyt. Biedrzeniec. Pobudza działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego.

Kurkuma i inne. Dzisiaj mniej stosowane, choć należą do tradycji polskiej kuchni. Były sławne i drogie (import). Ale możemy bez żalu odstąpić od omawiania ich zalet, bo mamy pod dostatkiem własnych, krajowych przypraw, wystarczy tylko je znać i wiedzieć, jakie ogromne znaczenie mają dla naszego zdrowia oraz pamiętać, iż monotonne wyżywienie na równi ze złym trawieniem prowadzą do bardzo wielu chorób, których leczenie jest znacznie bardziej trudne, aniżeli leczenie na przykład zwykłych spraw zakaźnych, którym potrafią zaradzić antybiotyki czy chemiczne środki „szybkiego działania”.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>