WYSTĘPOWANIE JODU

Z wyjątkiem woli złośliwych i schorzeń zapalnych tarczycy, wole może być prostym powiększeniem gruczołu bez nadczynności lub powiększeniem gruczołu z nadczynnością. Rozróżniamy więc: 1. Wole proste, które jest chorobą z niedoboru, wywołaną niewystarczającym dostarczeniem jodu z pożywieniem występuje w okolicach, gdzie gleba i woda zawierają mało jodu. Używanie jodowanej soli zmniejszyło w znacznym stopniu występowanie prostego wola na Podhalu. 2. Wole toksyczne (nadczynność tarczycy), które różni się od wola prostego tym, że powiększeniu gruczołu towarzyszy wydzielanie nadmiernych ilości hormonu tarczycy (nadczynność razem z powiększeniem). Termin „toksyczny” nie odnosi się do wydzieliny gruczołu, lecz do objawów toksycznych, wynikających z nadczynności. Najczęstszą postacią nadczynności jest wole (niekiedy zdarza się jego brak) z wytrzeszczem oczu. Oprócz wola najważniejszymi objawami nadczynności jest nerwowość, łatwe męczenie się, utrata ciężaru ciała mimo odpowiedniego odżywiania, podwyższona temperatura ciała z nadmiernym poceniem się. stałe przyspieszenie akcji serca, wytrzeszcz gałek ocznych, drżenie rąk, czasem biegunka.

Wole może być skutkiem nie tylko niedoboru jodu, ale również niedostatku kobaltu, a także nadmiernego spożywania kapusty zawierającej azotany i azotyny. Mogą z nich powstać nitrozoaminy, których pochodne acetylowe wywołują wole. Podobnie działa nadmierne spożywanie soli, a także niektóre leki sulfonamidowe.

Zawartość jodu w niektórych artykułach spożywczych (w mikrogramach na 100 g): zboża – 55, mleko – 10,2. sery – 35, marchew – 4, pomidory – 2,1, ziemniaki – 4,6, kapusta – 6,7, rzodkiewka – 8,2, szparagi – 4,5, dorsz – 147, fladra – 25, łosoś – 34. Woda zawiera 2- 150 mikrogramów jodu w dcm sześć., woda morska – 20 mikrogramów, powietrze nadmorskie mikrogramów w 1 m sześć.

W organizmie człowieka występuje 20 – 50 mcg jodu, z czego 1/2 w mięśniach, 1/5 w tarczycy, 0,1 w skórze, 1/17 w kościach, reszta w jajnikach, korze nadnerczy i w przy tarczycach.

Dużo jodu zawiera sól nie oczyszczana chemicznie, kruszona lub odparowywana np. kłodawska, inowrocławska lub bocheńska. Zaleca się stosowanie soli kopalnej, która zawiera niezbędne dla życia biopierwiastki. Sól warzona nie zawiera jodu. Tarczycowym doradza się pobyt na plaży bałtyckiej oraz w Ciechocinku, gdzie pod tężniami oddycha się jodem. W Polsce 1 gram soli jodowanej zawiera 50 mikrogramów jodu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>