ŻELAZO (Fe) CZ. II

Na ok. 5 g Fe w organizmie ludzkim, w hemoglobinie znajduje się 65 – 70 proc., w mioglobinie 8-10 proc. Dzienny pobór Fe winien wynosić 10-15 mg. jednak faktyczne zapotrzebowanie organizmu wynosi najwyżej 1 mg, z czego tylko ułamek miligrama jest wchłaniany i przyswajany przez organizm.

Zapotrzebowanie na żelazo zmienia się u ludzi w zależności od wieku i np. niektórych chorób (zespół złego wchłaniania), Do prawidłowego przyswajania Fe potrzebne są ślady miedzi. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi: niemowlęta 6-15 mg, dziecko do lat 12 – 10 mg, młodzież 12-18 łat – 18 mg, po 18 roku życia – 10 mg, kobiety podczas ciąży i laktacji – 18mg. Żelazo kumulujące się w tkankach staje się toksyczne (powyżej 100 mg) zaś poniżej 1 mg powoduje choroby zwane anemiami. W zwykłej diecie codziennej spożywamy 10 – 20 mg Fe, z tego przyswaja się mniej niż. 10 proc. Niemowlęta i dzieci przyswajają z pożywienia większy procent żelaza niż dorośli.

Niedobór żelaza (syderopenia). Kobiety chorują częściej na niedobór żelaza, niż mężczyźni. Dzieci z niedoborem żelaza uczą się źle, są stale zmęczone, mają niezdrową cerę, narzekają na bóle głowy, mają oddech krótki i szybki, łatwo popadają w gniew, cierpią na zaparcia, wzdęcia, nudności, mdłości, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, zajady w kącikach ust. Niedobór Fe powoduje anemię z powodu krwawienia wewnętrznego np. nerek. Stwierdza się wtedy drętwienie, mrowienie np. w rękach, nagłe bicie serca, niezdrowy połysk oczu i skóry. Niedobór Fe działa hamująco na powstawanie przeciwciał, co ulega pogorszeniu, gdy do ustroju wprowadza się nadmiar wapnia i cukru. Niedobór Fe sprzyja rozwojowi nowotworów, gdyż żelazo jest centralnym jonem niektórych koenzymów będących częścią składową biotyków kompleksowych.

Przyczyny niedoboru żelaza: mała aktywność fizyczna, niedojadanie, nadmierne spożywanie białego rafinowanego cukru, soli, białego pieczywa, nieumiejętne odchudzanie się, nadmierne stosowanie diety mlecznej zawierającej mało Fe, dieta uboga w mięso, a bogata w produkty mączne, niedostateczne wchłanianie Fe z powodu ciągłej biegunku lub dużych strat krwi, także z powodu niedokwasoty w żołądku. Zakłócenia we wchłanianiu żelaza mogą być dziedziczne. Mogą być również skutkiem chirurgicznego usunięcia żołądka lub rozległej resekcji jelit, co powoduje brak kwasu solnego. U chorych. którzy nie tolerują lub nie wchłaniają Fe podawanego doustnie, stosuje się preparaty z żelaza dożylnie lub domięśniowo. L leków aptecznych stosuje się ascofer i hemofer, które pobudzają układ krwiotwórczy i uzupełniają niedobory żelaza. Jako przeciwwskazanie należy wymienić choroby żołądka i dwunastnicy oraz pobierania tetracykliny.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>