ŻELAZO (Fe)

Żelazo jest najpospolitszym metalem ciężkim. W ustroju człowieka o wadze 70 kg występuje 4,2 g żelaza. W błonie śluzowej jelita znajduje się białko apoferrytyna, która łączy się z żelazem i przechodzi w ferrytynę, z której uwalniane żelazo przechodzi do krwi. Żelazo służy do syntezy hemu, ale obecność ołowiu w organizmie wywołuje zaburzenia w tej syntezie.

Żelazo występuje w produktach roślinnych najczęściej w formie kompleksowej z alifatycznymi hydrokwasami (fenole, tiole, wielocukry, polinukleotydy, peptydy, aminokwasy), a w produktach zwierzęcych w połączeniu ze specyficznymi substancjami kompleksotwórczymi jak apotransferryna, nukleoproteidy, kwasy żółciowe, kwasy organiczne. Szczególne znaczenie mają proteidy hemowe, a z nich najważniejsze są hemoglobina i mioglobina. Przy niedoborze potasu, żelazo ma niekorzystny wpływ na krążenie limfy w naczyniach, węzłach chłonnych i gruczołach limfatycznych, które wówczas nabrzmiewają. Od tej dolegliwości można uwolnić się popijając ocet jabłkowy według moich przepisów.

Żelazo występuje w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych, a najbogatszymi w ten pierwiastek są: pokrzywa, pietruszka, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, migdały, owoce strączkowe, bardzo dobrym źródłem Fe są tzw. podroby (wątroba, ozór, nerki), śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże, kakao. Dla lepszego przyswajania Fe można brać witaminę C w ilości 0,5 g dziennie, ale pod warunkiem, jeśli pacjent nie choruje na nadkwasotę.

Żelazo jest biopierwiastkiem niezbędnym dla wszystkich organizmów zwierzęcych. W hemoglobinie i mioglobinie jest podstawowym pierwiastkiem służącym do transportu i do kumulowania molekularnego tlenu. Żelazo zawarte w enzymach bierze udział w przemianach aerobowych (procesy biochemiczne z udziałem tlenu pochodzącego z atmosfery).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>