Ziemniak – dalszy opis

Aby zapobiec niszczeniu ziemniaków należy obrywać wyrastane pędy. Ziemniaki marzną przy minus 1-4 st.C, stają się słodkie, niesmaczne, gąbczaste i podatne na gnicie. Zmniejsza się w nich ilość witamin.

Wszystkie cenne składniki zachowują ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Do gotowania należy je zalewać wrzątkiem, dzięki czemu nie traci się witamin. Wywar z ziemniaków zawiera także wiele wartościowych składników i powinien być użyty do zup i sosów. Ziemniak wiele traci podczas ucierania, np. na placki.Witaminy ulegają utlenianiu, giną także podczas smażenia. Ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko 10 proc. witaminy C, a obrane co najmniej 25 proc. Ziemniaki po 6 miesiącach przechowywania zawierają już tylko 10 mg, a stare, na wiosnę, najwyżej 7-8 mg wit. C.

Najlepiej gotować ziemniaki na parze. Trzymanie obranych ziemniaków w wodzie kilka godzin przed gotowaniem powoduje, że do wody przenika witamina C i witaminy z grupy B oraz wiele biopierwiastków. Gotuje się więc ziemniaki zaraz po ich obraniu, w niewielkiej ilości wody, aby prawie całkowicie się wygotowała.

Ziemniaki prawie nie zawierają tłuszczu, są niskokaloryczne, bardzo lekkostrawne i bardzo łatwo przyswajalne, bogate w potas i magnez. Mają białko w najlepszym gatunku. W zależności od sposobu przygotowania ziemniaka do spożycia, ma on odmienny skład.

Wynika z tego, że frytki są ciężkostrawne. Ziemniak w łupinie upieczony w piecu jest najlżej strawny. Otyłym zaleca się jadać wieczorem kilka pieczonych kartofli i 100 – 200 g sera białego. Ziemniaki nie tuczą, o ile są spożywane bez dodatków tłuszczowych. Ziemniak gotowany nie powinien być trzymany w lodowce dłużej niż 24 godziny. Kartofle są więc bardzo korzystne dla zdrowia, ale bez solaniny. Nawet ślady solaniny, szkodzą, wywołując bóle artretyczne, podrażnienia śluzówki, palenie w gardle, nudności, wymioty, zapalenie nerek, woreczka żółciowego, osłabienie serca, pocenie, lęki.

Ziemniak jest jedyną rośliną, która przez dłuższy czas może stanowić wyłączne pożywienie człowieka. Tę właściwość determinuje duża ilość skrobi oraz wszystkie aminokwasy egzogenne potrzebne i niezbędne człowiekowi do życia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>